Proses Bimbingan Kerjaya REAL

Proses bimbingan kerjaya unik kami dibina di atas dua teras utama:

Teras 1: Mengenali Diri

Teras 2: Menjejaki Dunia Bekerja

Pelajar diberikan bantuan dan bimbingan di REAL Schools untuk mengetahui kekuatan, bakat, kepentingan, personaliti dan matlamat hidup.

Pelajar mempunyai peluang untuk memahami pilihan kerjaya yang berbeza yang ada pada dunia yang pantas berubah hari ini yang dibentuk oleh Revolusi Perindustrian ke-4.


Projek Simulasi Kerja Sebenar

Tahun 4 hingga 11 (Junior 4 hingga Senior 5) pelajar akan berpeluang untuk menjalani dua simulasi kerja setahun. Simulasi ini telah direka bentuk dengan kerjasama universiti-universiti dan syarikat-syarikat untuk memberikan pelajar pengalaman yang mendalam tentang pekerjaan seperti bekerja dalam industri tertentu.

● Simulasi Inovasi Teknologi

● Simulasi Perundingan Perniagaan

● Simulasi Perubatan dan Penjagaan Kesihatan

● Simulasi Dunia Undang-undang

● Simulasi Kewangan dan Perakaunan

● Simulasi Kejuruteraan

● Simulasi Pendidikan

● Simulasi Pasaran Saham dan Pelaburan

● Simulasi Pemasaran dan Perhubungan Awam


Program Kepimpinan Dunia Sebenar

Di bawah program unik ini, REAL Schools akan memberikan pelajar peluang untuk memikul tanggungjawab dan kepimpinan dalam semua program sekolah. Dengan menggantikan Sistem Prefektoral yang lama dengan model kepimpinan baru ini, REAL Schools memberikan pengalaman sebenar pelajar dalam kepimpinan:

● Pemimpin Sukan

● Pemimpin Akademik

● Pemimpin Masyarakat

● Pemimpin Sastera

● Pemimpin Seni Persembahan

● Pemimpin Pengurusan Majlis

● Pemimpin Media

● Pemimpin Inovasi Berteknologi Tinggi

● Pemimpin Kesejahteraan PelajarPemimpin Program Latihan Dunia Sebenar

Dalam kerjasama para pemimpin industri, REAL Schools akan membuat persiapan untuk pelajar-pelajar lama dari Tahun 10 (Menengah 4) untuk meluangkan masa di syarikat dan organisasi terpilih sebagai pelatih untuk mendapat gambaran yang baik tentang erti persekitaran kerja sebenar. Ini juga merupakan peluang bagi pelajar untuk membentuk hubungan dengan orang utama dalam industri yang mereka minat.

Minggu Temu Kerjaya Tahunan

REAL Schools mengadakan Minggu Temu Kerjaya secara tahunan dengan tokoh-tokoh industri utama yang dijemput untuk berkongsi dengan pelajar kami tentang cabaran dan peluang yang unik dalam industri mereka. Terdapat juga Pameran Kerjaya untuk memberi peluang kepada pelajar untuk meneroka pilihan kerjaya dalam industri yang mereka minati.


Bengkel Penemuan Diri

Kami menjalankan Bengkel Penemuan Diri untuk membantu pelajar menghargai di mana bakat, kelebihan dan minat mereka berada, untuk mengetahui personaliti mereka dan memberi mereka cara untuk mula merangka matlamat kehidupan mereka.


Buku Maya

Program Apple iPad menyediakan setiap pelajar dengan cara untuk menyusun semua kerja yang mereka telah siapkan sepanjang masa mereka di sekolah - buku pencapaian maya. Ia akan menjadi cara berharga bagi mereka untuk membantu mencari bidang di mana mereka boleh cemerlang dan juga akan menjadi permulaan yang berguna bagi mereka untuk mengekalkan portfolio pencapaian mereka.


Membantu Pelajar Mencari Haluan Mereka

Semua pengalaman dan bimbingan yang kami akan berikan kepada semua pelajar REAL Schools akan membantu mereka di sepanjang laluan mengenal diri dan dunia dan dalam berbuat demikian, mereka akan mempunyai pengetahuan untuk menemui haluan kehidupan dan kerjaya..