Keselamatan

KESELAMATAN DAN KEAMANAN DI REAL SCHOOLS, JOHOR BAHRU CAMPUS

GAMBARAN KESELURUHAN

Seluruh kampus REAL Schools Johor Bahru dijamin oleh syarikat keselamatan yang diperakui yang menyediakan Pengawal Keselamatan tempatan terlatih. Terdapat juga liputan CCTV di dalam kampus.

 

Tiada orang yang dibenarkan masuk ke dalam kampus tanpa pas. Semua kakitangan REAL Schools, Kampus Johor Bahru (RSJB) dikehendaki memakai tag pengenalan. Kenderaan yang memasuki kawasan kampus bagi tujuan mengambil dan menurunkan pelajar dikehendaki mempunyai pelekat kereta sekolah yang sah. Semua pelawat perlu melapor kepada pondok pengawal keselamatan untuk mendaftar.

 

Ibu bapa dinasihatkan supaya tidak melawat anak-anak mereka melainkan mereka dipanggil ke sekolah untuk bertemu dengan pengetua sekolah atau guru. Secara umum, kami cuba mengurangkan gangguan untuk belajar di sekolah. Sebaik tiba, ibu bapa perlu mendaftar di pondok pengawal (kakitangan keselamatan akan dimaklumkan mengenai sebarang temujanji terlebih dahulu) dan kemudian terus ke kawasan ruang rehat sekolah.

Pelajar sekolah tidak dibenarkan meninggalkan kampus semasa waktu persekolahan tanpa kebenaran bertulis dari sekolah dan ibu bapa dikehendaki melengkapkan borang keluar pelajar bagi membolehkan pelajar keluar. Tiada pihak ketiga dibenarkan melawat pelajar di sekolah. Jika ibu bapa membenarkan orang dewasa lain untuk mengambil anak-anak mereka, kebenaran bertulis daripada ibu bapa perlu ada atau panggilan telefon ke sekolah, untuk persetujuan pelepasan. Ibu bapa, penjaga, dan pemandu dikehendaki mematuhi peraturan RSJB dalam semua perkara yang berkaitan dengan keselamatan dan keamanan anak-anak mereka di dalam premis sekolah.

 

STRUKTUR KESELAMATAN

  • Terdiri daripada Kakitangan Keselamatan Beruniform.

 

SISTEM KESELAMATAN

  • Keselamatan disediakan melalui gabungan sistem CCTV dan rondaan pengawal keselamatan di sekitar premis sekolah 24 jam sehari.
  • Bangunan sekolah akan kerap dikaji semula dan dinilai berdasarkan senarai semak keselamatan untuk memastikan tahap perlindungan yang tinggi bagi setiap anggota komuniti sekolah.

 

KEMASUKAN KE KAMPUS

  • Pelajar dibenarkan masuk ke sekolah pada waktu sekolah (untuk pergi ke tandas, pembelian alat tulis, dsb.) dan mereka akan diberi pas pelajar jika mereka meninggalkan kelas mereka pada masa pelajaran.