Mesej CEO

Dr Goh Chee Leong

Ketua Pegawai Eksekutif R.E.A.L Education Group Sdn Bhd

Pelan transformasi REAL Schools 2019-2020: Sediakan anak anda untuk berjaya dalam dunia sebenar

REAL telah memulakan bab baharu yang menarik dalam sejarahnya. Matlamat kami adalah menjadikan REAL selaku institusi pendidikan bertaraf dunia yang menyediakan pelajar kami untuk menghadapi cabaran dunia VUCA (berubah-ubah, tidak menentu, rumit, kabur). Pada 2019, kami mula memperkenalkan inovasi canggih di sekolah dan tadika kami yang akan memastikan pelajar kami berkembang maju secara intelektual, emosi dan fizikal dalam era yang dicirikan oleh revolusi industri keempat dan kelima. 


  • Inisiatif pendidikan digital REAL yang baharu termasuk kod, pengaturcaraan, analisis data, pengguna antara muka, robotik, AI, dan keusahawanan teknologi; dan akan membentuk titik tumpuan program STEM kami, mengintegrasikan teknologi dengan sains, matematik dan kejuruteraan.
  • Program pendidikan jasmani REAL yang baharu telah berkembang melangkaui sukan dan kecergasan untuk memastikan semua pelajar kami, pada masa tamat pengajian, mampu berlari 10km, berenang 5 pusingan dan bermain pelbagai jenis sukan. Program ini juga termasuk pertahanan diri dan kemahiran kemandirian untuk memastikan keselamatan peribadi.
  • Program seni persembahan REAL yang baharu memastikan bahawa semua pelajar meningkatkan keberanian dan kebebasan untuk mengekspresikan diri mereka melalui drama dan muzik.
  • Program reka bentuk dan kemahiran hidup REAL yang baharu memastikan semua pelajar menguasai proses inovasi dan reka bentuk berfikir melalui pelbagai medium termasuk seni kulinari, tekstil, kayu dan kraf logam serta reka bentuk grafik.
  • Program keusahawanan dan kepimpinan REAL yang baharu memastikan bahawa semua pelajar belajar untuk melihat dunia dari sudut pandangan usahawan; mengenal pasti peluang, menyedari trend pengguna, membentuk titik persefahaman, menggerakkan sumber, menguruskan kewangan dan didorong oleh keputusan.
  • Program akademik REAL yang baharu menggalakkan rasa ingin tahu intelek pelajar; membangkitkan semangat pembelajaran, daya pemikiran yang meluas dan tinggi, di samping mencapai kecemerlangan akademik.
  • Program kesejahteraan psikologi REAL yang baharu memastikan bahawa semua pelajar membangunkan EQ mereka (Kecerdasan emosi) termasuk tekanan dan pengurusan jiwaserta tahap baharu kesedaran diri dan jati diri yang akan mewujudkan asas bagi kesihatan mental dan kesejahteraan yang stabil.
  • Program kepimpinan global REAL yang baharu memastikan semua pelajar peka terhadap keperluan dunia mereka, menggunakan Matlamat Pembangunan Lestari PBB (SDGs) sebagai panduan dan dapat mengenal pasti serta melaksanakan strategi untuk membawa perubahan dalam komuniti tempatan dan global.

Di samping itu, terdapat banyak inisiatif baharu lain yang akan memastikan sekolah dan tadika REAL (REAL Kids) akan memacu haluan dan menetapkan penanda aras baharu untuk pendidikan di Malaysia.

Penambahbaikan kampus dan pembangunan infrastruktur - Bagi membolehkan tambahan baharu yang menarik kepada pengalaman sekolah anak-anak anda, kami telah memulakan pelan pembangunan kampus pada April tahun lepas. Penambahbaikan telah dibuat di kemudahan sekolah bagi memastikan pelajar kami mempunyai persekitaran sekolah yang membolehkan pembelajaran abad ke-21.

Kesimpulannya, ini adalah masa yang mengujakan bagi REAL Schools.

Terima kasih.


Dr Goh Chee Leong

Ketua Pegawai Eksekutif, REAL Education

Ketua Pegawai Eksekutif, XCL Education Malaysia