Mengenai Biasiswa TAGS

Biasiswa TAGS dibiayai oleh YAM Tunku Ali Redhauddin dan Datuk Ganen Sarvananthan, yang yakin bahawa peluang pendidikan harus sama-rata dan pendidikan boleh mengubah kehidupan. Biasiswa TAGS telah ditubuhkan pada 2021 dengan kerjasama REAL Schools, dengan tujuan menyediakan peluang kepada pelajar daripada latar belakang yang kurang berkemampuan dan layak, yang berpotensi tinggi untuk melanjutkan pelajaran dan menamatkan pendidikan menengah mereka di Sekolah Kebangsaan REAL di Cheras atau Shah Alam.   

Kelebihan Scholarship

Penerima Biasiswa TAGS akan ditawarkan biasiswa penuh yang meliputi perkara berikut:

Yuran Pengajian Penuh (Tingkatan 1 - Tingkatan 5)

Yuran Aktiviti Kokurikulum

Elaun Makan di Sekolah dan Elaun Pengangkutan

Buku, Alat Tulis dan Pakaian SeragamSiapa Yang Layak Untuk Memohon?

Biasiswa TAGS terbuka kepada pelajar Malaysia yang sedang mengikuti Darjah Enam (6) di sekolah awam atau swasta. Biasiswa ini diberikan kepada pelajar yang menunjukkan kualiti kepimpinan yang menyerlah dan rekod prestasi akademik yang cemerlang. Pemohon untuk biasiswa ini juga harus terlibat secara aktif dalam aktiviti kokurikulum dan sukarelawan. Penerima biasiswa akan mendapat manfaat daripada tuisyen berbayar penuh, yuran kokurikulum, elaun makan di sekolah dan elaun pengangkutan, buku, alat tulis dan pakaian seragam, dengan keutamaan diberikan kepada pemohon daripada isi rumah berpendapatan rendah dan daripada latar belakang berkeperluan tinggi.  

Bagaimana Untuk Memohon?

Permohonan untuk Biasiswa TAGS 2023 kini dibuka. Untuk menghantar permohonan anda, sila rujuk langkah-langkah di bawah. Permohonan akan ditutup pada 31 Disember 2022. Pemohon yang disenarai pendek akan dimaklumkan dalam setiap fasa.  


Soalan Lazim (FAQs)

Sila klik DI SINI untuk melihat atau memuat turun Soalan Lazim (FAQs) tentang Biasiswa TAGS. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan lain atau memerlukan penjelasan lanjut, sila e-mel [email protected]

Penerima Biasiswa TAGS akan memulakan perjalanan pendidikan menengah mereka dengan mempelajari Kurikulum Kebangsaan Malaysia sama ada di REAL Schools Cheras atau REAL Schools Shah Alam. 

Sejak penubuhannya pada tahun 1985, REAL Schools telah menyediakan pelajar untuk berkembang maju dan berjaya dalam dunia sebenar dengan mencapai kecemerlangan akademik dan Kemahiran Dunia Sebenar. REAL Schools juga merupakan salah satu daripada beberapa sekolah di Malaysia yang menawarkan program pembelajaran iPad Apple 1-ke-1. 

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai 2 kampus ini, sila klik pada butang di bawah: