Kepimpinan Sekolah

Encik Cheli Tamilselvam

Pengetua Kampus, REAL Schools, Cheras

"Minat dan komitmen saya adalah untuk memberikan yang terbaik kepada setiap pelajar di bawah jagaan kami dalam persekitaran pembelajaran kondusif dan budaya yang kami bina."

Encik Cheli menamatkan Sarjana Muda Pendidikan (Kepujian) dalam Kesusasteraan Bahasa Inggeris dari University of Otago, New Zealand dan diperakui dalam pengajaran Bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua dari Massey University, New Zealand. Beliau juga memegang Kelayakan Profesional Pemimpin Pendidikan Kebangsaan (NPQEL) dari MOE dan pernah menjadi naib pengetua sejak 2007 bagi beberapa sekolah termasuk SMK Bandar Kuching (1) di Sarawak, SMK Sinar Bintang KL Dan SMK Menjalara KL.

Sepanjang kerjayanya selama 36 tahun dalam pendidikan sekolah, Encik Cheli sentiasa menunjukkan belas kasihan yang tinggi terhadap pelajar dan rakan kerjanya dan telah menjadi inovator terkemuka; memperkenalkan pelbagai program dan inisiatif yang mempunyai kesan yang besar ke atas pendidikan Malaysia. Beliau merupakan pengasas 'Reading Bus Club', sebuah NGO yang menyediakan buku kepada kanak-kanak yang terpinggir di kalangan masyarakat miskin di desa dan bandar. HELP atau 'Program Panduan Bahasa Inggeris' telah menobatkan beliau sebagai penerima Anugerah Guru Inovatif Terbaik Tahunan pada 1994.

Encik Cheli juga mengasaskan ‘Positive Attitude Builds Character’ (www.pabc.my), sebuah Sistem Pengurusan Sikap yang memberikan kuasa kepada pelajar untuk mengambil alih tanggungjawab pendidikan kendiri - di samping membolehkan guru mengajar tanpa terlalu dibebani oleh pengurusan bilik darjah - dan melibatkan ibu bapa untuk memantau pertumbuhan pendidikan anak-anak mereka dan untuk meneroka bersama mereka. Dalam tahun terakhir perkhidmatannya di sekolah awam, beliau memulakan dan menyelaras 'Cutting Edge Zones' (CEZ) yang melibatkan pendigitalan bilik darjah untuk mengubah cara guru mengajar dan cara pelajar belajar.

Sebagai ganjaran bagi kerjanya yang luar biasa dalam pendidikan, Encik Cheli telah memenangi 'Anugerah Perkhidmatan Cemerlang' daripada kementerian pendidikan sebanyak lima kali (1994, 2003, 2009, 2013 & 2019), satu pencapaian yang sangat jarang dicapai oleh penjawat awam dalam sejarah Malaysia. Dengan itu, beliau membawa bersamanya pengalaman, pengetahuan dan kemahiran yang meluas untuk mengembangkan peranannya sebagai Pengetua Kampus REAL Schools, Cheras.